Skip to content

Vinblogg

Goda vintips och italiensk mat

  • Hem
  • Vintips
  • The silver spoon project
  • Mousserande
  • Champagne
Menu

Massifitti från Suavia i Soave

Posted on sön, januari 29, 2017mån, september 30, 2019 by Per-Olof Diderot

Vad som händer när en antik druva kommer i moderna händer!

Soave som gränsar till Valpolicella ligger strax öster om Verona på de högre belägna kullarna i området. Jorden innehåller olika andel av kalk- och vulkansten vilket ger viner från området en fin mineralitet och renhet. Och varje kulle har sin egen unika jordmån som gör vinerna till olika mineralsymfonier och tolkar jordens beståndsdelar på allra bästa sätt.

I en liten by i Soave driver Meri, Valentina and Alessandra Tessari förtjänstfullt egendomen Azienda Agricola Suavia (Suavia som är det antika namnet för Soave). De är helt dedikerade till att producera vita viner från området. Och som dom gör det!! Vinbloggen har tidigare tokhyllat deras Garganegaviner Monte Carbonare samt Le Rive.

Massifitti 2014 Trebbiano di Soave från Suavia (kommer snart på Systembolaget)

Nu är tiden kommen att få presentera deras utsökta Massifitti som är gjord på den antika druvan Trebbiano di Soave som tidigare var nästan helt bortglömd. Vinet är en hyllning till området där vulkanens hjärta har skyddat vinrötter som härstammar från antikens romarrike.

En lätt ljusgul färg presenterar sig när första dropparna fyller glaset i värdig takt. Doften är så ljuvligt kalk- och vulkanmineralisk som bara de bästa kullar/producenter i Soaveområdet kan presentera. Kombinera det med de finaste Jasminnyanserna, så får du en underbar introduktion till hur gudomligt gott detta vin är.

Smaken är bara så bra och ännu ett bevis på vad de kvinnliga vinmakarna kan åstadkomma. Så rent med krispig syra tillsammans med mineraler i världsklass, touch av päron, underbar krämighet och en färsk örtighet som avslutning. Vilket fantastiskt sätt att återintroducera en antik druva som mer än väl förtjänar en plats i rampljuset. Bara för dig att ta rygg på alla viner som kommer ut från egendomen Suavia (en av mina bästa råd). För mer förföriskt vitt får du leta efter och dessutom till fyndpriser rakt igenom.

Passar till det mesta i skaldjursväg, inte minst till färska räkor. Tänker även pröva detta fantastiska vin tillsammans med en krämig pasta ihop med vinterns feta Nordsjötorsk. Lätt att motivera att detta vin hamnar i finalen när årets vin skall utses om ett år. Skål!

Posted in Vintips

Inläggsnavigering

Årets vin på Vinblogg 2016!
Par i viness från Soaveproducenten Suavia

Related Post

  • Soalheiro – Albariño/Alvarinho i ny god skepnad
  • Vitt vin till julbordet! Wittmann Riesling Westhofener trocken 2021
  • Portvinstider – Churchill’s late bottled Vintage 2017
  • Champagnegodis från Pascal Redon!
  • Rioja i ny god skepnad – La Dula 2020
  • Laherte Freres – Mästerchampagne och annorlunda

2 thoughts on “Massifitti från Suavia i Soave”

  1. Per-Olof Diderot skriver:
    mån, februari 06, 2017 kl. 19:25:55

    Snart! smiley
    Återkommer så fort den anlänt.

    Svara
  2. Rebecca skriver:
    tor, februari 02, 2017 kl. 23:29:37

    Vet du när den kommer till Systembolaget? 🙂 Hade varit spännande att testa detta vinet!

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Theme Design & Developed By OpenSumo