Skip to content

Vinblogg

Goda vintips och italiensk mat

  • Hem
  • Vintips
  • The silver spoon project
  • Mousserande
  • Champagne
Menu

Biodynamiskt rödvinsgodis från Rhônedalen – Mas de Libian

Posted on tor, oktober 11, 2018tis, oktober 01, 2019 by Per-Olof Diderot

Min vinresa i livet började med att jag förälskade mig i viner från Rhônedalen och intresset för vad området har att erbjuda är minst lika starkt nu som då. Kul att det dessutom kryllar av biodynamiska producenter i just detta område. Mas de Libian är en ny bekantskap och blev imponerande nog biodynamiskt certifierad redan 2005, långt innan den starka ecotrend som nu råder. Egendomen är placerad mellan Montelimar och Orange och består idag av ca 25 ha vinodlingar med rödvinsdruvorna Grenache, Syrah och Mourvedre,

Druvorna i Bout d´Zan kommer från en sydostligt exponerad vingård.Jordmånen består av kalkblandad lera med ett lager stora runda stenar på ytan. Detta ger kraftfulla och strukturerade viner. Efter avstjälkningen sker jäsningen i öppna träkar med 15 dagars macerationstid. Därefter förs 30% av vinet över till stora ekliggare – 1200 liter – och resterande andel av vinet till ståltankar. Där vilar det i cirka sju månader innan det blandas och lagras ytterligare tre månader innan det buteljeras. Vinet buteljeras sedan ofiltrerat. Namnet ”Bout d’Zan” kommer från ett smeknamn som vinmakaren Hélènes far fick när han var liten. Zan är också namnet på en fransk lakritsgodis och vinet har tydliga drag av lakrits i doften.

Mer att läsa om denna intressanta producent finns på deras egen hemsida www.masdelibian.com

Mas de Libian, Bout d’Zan 2016 Cotes de Rhone (Systembolaget nr 72932) för 159 kr

Doften är underbart Rhônetypisk med medelhavskryddor, viol, kaffe, blåbär, choklad, lakrits, läder och charkuterier. Vinet har verkligen allt som gör att jag bara älskar Rhône viner sedan första klunken i början av 80-talet. Smakaromerna är härligt inbjudande med en underbar parlör av mogna plommon, hallon, lakrits, kaffe och sydfranska örter. Så suggestivt bra med klockrena tanniner och en smakkomposition som ger mig ståpäls. Precis så bra som många okända producenter i fantastiska Cotes de Rhone ofta levererar. ett stort vinfynd för dessa pengar.

Posted in VintipsTagged Rhone, Rödvin, Vintips

Inläggsnavigering

Albamar – Albariño i världsklass!
Massimago Marchesa Maria Bella Ripasso -16

Related Post

  • Albariño från Uruguay imponerar i glaset!
  • Soalheiro – Albariño/Alvarinho i ny god skepnad
  • Vitt vin till julbordet! Wittmann Riesling Westhofener trocken 2021
  • Portvinstider – Churchill’s late bottled Vintage 2017
  • Champagnegodis från Pascal Redon!
  • Rioja i ny god skepnad – La Dula 2020

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Theme Design & Developed By OpenSumo