Skip to content

Vinblogg

Goda vintips och italiensk mat

  • Hem
  • Vintips
  • The silver spoon project
  • Mousserande
  • Champagne
Menu

Giol – Ekologisk Prosecco helt naturligt!

Posted on tor, oktober 23, 2014tis, oktober 01, 2019 by Per-Olof Diderot

Italienska bubbel gör mig allt mer nyfiken och när jag fick chans att testa en ekologisk Prosecco från producenten Tenuta Giol var det bara att säga ja tack. Egendomen har långa rötter ned i vinhistorien och etablerades redan 1427. Men producenten får ursäkta för jag mer intresserad av vad som hänt senaste hundra åren.

1919 köptes egendomen av Giovanni Giol, som nyligen hade återvänt från Mendoza i Argentina, där han hade emigrerat i mycket ung ålder. Där hade han byggt upp ett vinimperium och en av de största vingården i världen. Tillbaka i Italien, han köpte hela egendomen av familjen Papadopoli. Idag är hans barnbarn Luisa ansvarig och fortsätter stolt förvalta och utveckla detta paradis med hjälp av sin son Vittorio.

Ekologiskt så det förslår!
Giol strävar efter att kombinera högsta kvalitet med största respekt för miljön, det är därför de brukar alla 30 hektar av vinodlingar med ekologiska produktionsmetoder.De använder inte insektsmedel eller konstgödsel, utan använder i stället produkter av vegetabiliskt, animaliskt eller mineraliskt ursprung som erbjuder lägre toxicitet för vinstockar och mindre föroreningar för både mark och grundvatten. Och allra mest glädjande är att egendomen uppnådde certifiering redan 1987. (Svenska Krav-märkningen kom till 1985, för att sätta in det i ett perspektiv)

Giol Prosecco Organic Brut (nr 77708) för 89 kr
Druvan i Prosecco är vanligtvis Glera (även kallad Prosecco) som i detta bubbel, men man tillåter även druvblandningar med tillägg av exempelvis Bianchetta.

Men nu äntligen över till det goda vinet. Färgen är ljusgul och doften är påtagligt fruktig med inslag av päron och persika tillsammans med en angenäm blommighet. Smaken är torr och munnen fylls av läcker frukt och syra som får alla smaklökar att vakna till liv. En ren upplevelse som verkligen ger valuta för pengarna. Passar utmärkt både till fördrink eller till exempelvis en vegetarisk risotto som vi valde som tillbehör.

Märkligt att vinet fortfarande håller till på Systembolagets beställningslista. Men detta är säkert kortvarigt då allt fler blir intresserade av att köpa goda ekologiska viner.

Posted in Vintips

Inläggsnavigering

Brunello di Montalcino Pieve Santa Restituta -08 från Gaja
Leon Barral från Languedoc – Smaklökarnas nirvana

Related Post

  • Soalheiro – Albariño/Alvarinho i ny god skepnad
  • Vitt vin till julbordet! Wittmann Riesling Westhofener trocken 2021
  • Portvinstider – Churchill’s late bottled Vintage 2017
  • Champagnegodis från Pascal Redon!
  • Rioja i ny god skepnad – La Dula 2020
  • Laherte Freres – Mästerchampagne och annorlunda

2 thoughts on “Giol – Ekologisk Prosecco helt naturligt!”

  1. Per-Olof Diderot skriver:
    sön, oktober 26, 2014 kl. 10:01:31

    Tack Rebecca för din fina återkoppling!

    Pappa

    Svara
  2. Rebecca skriver:
    tor, oktober 23, 2014 kl. 21:44:04

    Vad spännande med historian bakom vinet! Jag har en kompis som i princip bara köper ekologiskt, så jag får ge denna till henne i present någon gång 🙂

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Theme Design & Developed By OpenSumo