Skip to content

Vinblogg

Goda vintips och italiensk mat

  • Hem
  • Vintips
  • The silver spoon project
  • Mousserande
  • Champagne
Menu

Det perfekta rödvinet till Pizza!

Posted on sön, mars 16, 2014tis, oktober 01, 2019 by Per-Olof Diderot

Alltid lika kul när man hittar goda viner under 100 kronor och få presentera vintipsen för trogna följeslagare här på @Vinblogg. Denna gång tar vi oss till den soldränkta ön Sicilien för att hitta ett vin som lämpar sig till några av våra mest uppskattade maträtter i det svenska folkhemmet. För visst finns det tillfällen där vi vill ha ett glas av okomplicerat rött som bara behagar tillsammans med maten.

Producenten Feudo di Santa Tresa http://www.santatresa.it/ är en producent som förfogar över en vinareal på ca 50 ha. De är placerade på den södra delen av ön i regionen Vittoria. Jordmånen består av en 40-100 cm ljusröd sandig lerjord som ligger på en väldränerad kalkstensbas. Druvorna som använts till deras Capoccia (familjens överhuvud) är Nero d’avola och Cabernet Sauvignon som delvis har fått torka för att ge vinet en tilltalande karaktär.

Santa Tresa Capoccia -11 (nr 79836) för 79 kr
Färgen är mörkt röd och en angenäm doft med inslag av mogna plommon, viol och färska örter. Smaken är väldigt god, speciellt efter nån timmas luftning, då mustiga smakaromer av blåbär, plommon, viol och örter framträder. Finns en risk med viner som gjorts på delvis torkade druvor att sötman tar övertaget. Men här lyckas vimakaren Stefano Chioccioli bemästra detta på ett riktigt bra sätt.

För mig är detta urtypen av ett gott, enkelt och prisvärt rött vin som är en perfekt följeslagare till veckans pizza eller varför inte till andra klassiker som spagetti bolognese och lasagne.
//www.youtube.com/embed/wPrKYs2iDKQ

Posted in Vintips

Inläggsnavigering

Frittata con le Olive!
Uova Strapazzate al verde!

Related Post

  • Albariño från Uruguay imponerar i glaset!
  • Soalheiro – Albariño/Alvarinho i ny god skepnad
  • Vitt vin till julbordet! Wittmann Riesling Westhofener trocken 2021
  • Portvinstider – Churchill’s late bottled Vintage 2017
  • Champagnegodis från Pascal Redon!
  • Rioja i ny god skepnad – La Dula 2020

3 thoughts on “Det perfekta rödvinet till Pizza!”

  1. Ulla skriver:
    tis, mars 18, 2014 kl. 20:40:36

    Alf
    Vet inte om jag skall skratta eller gråta över din kommentar. Varför läsa en blogg om vin när du inte verkar uppskatta denna dryck?

    Svara
  2. Per-Olof Diderot skriver:
    tis, mars 18, 2014 kl. 20:04:32

    Hej!
    Med ditt resonemang så skulle man inte kunna dricka rött till fisk och ha vitt vin till kött. Min uppfattning är väldigt klar avseende detta faktum, för visst kan man göra det.
    P-O

    Svara
  3. alf skriver:
    mån, mars 17, 2014 kl. 09:37:26

    Att föreslå ett visst vin som skulle kunna passa veckans pizza låter ju bra. Men Du vet ju inte vilken pizza jag äter så det faller direkt. Skall man ha vin till mat måste det noga avvägas till vad det är för mat. Jag för min del skulle aldrig dricka vin till pizza!

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Theme Design & Developed By OpenSumo