Resan i Dom Pérignons fotspår fortsätter…
Visste du att det är ca 50 miljoner små saliggörande bubblor i detta ofta magiska vin. Många känner sig kallade att producera mousserande vin enligt Champagne metoden, men av över 2 miljarder producerade buteljer per år globalt är det endast ca 10 procent som producerats i Champagne.
Världens största Champagne flaska!
I Champagne används 3 enigheten bland druvsorter i form av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Två blå druvor och en vit skapar möjligheter för denna fantastiska kombination, men som också kan produceras med enbart en druva. Mest känd och populär bland stand alone är Champagner med druvan Chardonnay i form av Blanc de Blancs. Detta är en Champagne variant som är speciellt populär bland svenska vinkonsumenter. Men den kan också var under betäckningen Blanc de Noir och innehålla antingen Pinot Noir eller Pinot Meunier eller i kombination. (jag kommer återkomma till detta när vi så småningom kommer till själva vingårdsbesöken)
Pinot Noir
Druvan som skapar gudagoda viner men som kan vara en mardröm för producenten då den är mycket känslig.
Chardonnay
Är den mest populära vitvinsdruvan och kan i sina bästa stunder ge makalöst goda och komplexa viner.
Pinot Meunier
En tuffing som står står emot det mesta och som ger riklig frukt och ger stor fruktighet åt vinet. Namnet har den fått från att bladen lätt blir täckta av ett mjöl.
Många undrar över vad går gränsen för att få kalla sig Champagne. Se gärna kvarteret skatans debattinlägg om rysk ” så kallad ¨Champagne”.