Skip to content

Vinblogg

Goda vintips och italiensk mat

  • Hem
  • Vintips
  • The silver spoon project
  • Mousserande
  • Champagne
Menu

Hummerpremiär – Risotto med havskräftor och hummersoppa

Posted on tor, september 30, 2021tor, december 14, 2023 by Per-Olof Diderot

Havskräfta också kallad kejsarhummer (Nephrops norvegicus), är en nära släkting till vanlig hummer. Arten är ett alldeles utmärkt substitut till hummer om du inte tycker dig har råd med svenskfångad hummer. För att röra till det så valde vi att göra en fusion på hummer och havskräfta och så lyckat det blev.

The Silver Spoon Project presenterar Risotto med havskräftor och hummersoppa (165/2000)

Börja med att skala alla havskräftor förutom de du vill ha som dekoration. Hacka köttet i mindre bitar. Lägg skalen i en kastrull och häll i 7,5 dl vatten och låt det under uppkokning reducera till ca 5 dl (går ju minst lika bra om du använder hummer istället). Dofterna från fonden sprider sig i köket och smaklökarna spritter av upphetsning.

Använd riktigt risottoris, exempelvis Carnaroli från norra Italien, och skölj riset i kallt vatten minst fem gånger tills vattnet blir klart. Ta 50 gr smör samt olivolja och hetta upp i en djup panna ihop med hackad gul lök. När löken är något brynt så tillsätter du riset och låt fettblandningen dra in. Börja därefter med att tillsätta fonden successivt och fortsätt så tills den är slut. Fortsätt med att tillsätta hummersoppan 1-2 påsar (om du inte gjort den själv). När riset fortfarande är ”al dente”, men där blandningen börjar bli krämig, så avslutar du med att tillsätta havskräftköttet ihop med ca 1 dl riven parmesanost.

Stek resterande havskräftor i smör tillsammans med skivade vitlök. Servera så fort havskräftorna fått steka i 2-3 minuter. Otroligt smakfullt och så lyxig mat att bjuda din käraste på. Troligen den godaste risotto jag tillagat i mitt liv så här långt. Som vin kan jag rekommendera Champagne eller annat torrt bubbel alternativt en fet Chardonnay.

Posted in Champagne, The silver spoon projectTagged Bubbel, Champagne, Havskräftor, Hummer, Hummersoppa, Italiensk mat, Risotto, thesilverspoonproject

Inläggsnavigering

Friterad torskrygg med hummersoppa och pancetta lindade haricot verts
Vit Bourgogne i mästarklass!

Related Post

  • Vegetariskt under med kikärtor och bladspenat
  • Carote al rosmarino e limone
  • Fregola- En ny pastafavorit från Sardinien
  • Caponata – Italienska motsvarigheten till Ratatouille
  • En av vårens höjdpunkter är här! Vit sparris från Tyskland!
  • Champagnegodis från Pascal Redon!
Theme Design & Developed By OpenSumo