Skip to content

Vinblogg

Goda vintips och italiensk mat

  • Hem
  • Vintips
  • The silver spoon project
  • Mousserande
  • Champagne
Menu

El Xato i La Nucia – Totalupplevelse på krogen

Posted on ons, maj 25, 2022ons, maj 25, 2022 by Per-Olof Diderot

Nu när jag gått i deltidspension finns mer tid till att få chans till att inandas nya spännande upplevelser. Och att gå på bra restauranger är verkligen högt upp på listan. Med vår nya spanska bas i Alicanteregionen blir det lätt att hitta dessa upplevelser.

La Nucia ligger ovanför den kända turistmagneten Benidorm. Högt upp är det svindlande vackra vyer och det är lätt att ta sig dit med både bil och taxi. Kommer du med Tram från Alicante är det bara att byta till taxi i Benidorm. På denna vackra ort finns en restaurang på mångas läppar. Den heter El Xato och har en mer än hundraårig historia. Först som vineri, sedan vinbar och för att till idag ha utvecklats till en gourmetrestaurang av högsta klass. Om du mot förmodan undrar vad namnet El Xato kommer ifrån så var det smeknamnet på fadern i huset, Jose Cano Cano.

Idag drivs restaurangen framgångsrikt av Cristina Figueria. Hon började i matlagningsvärlden för mer än 30 år sedan och hjälpte från början sin svärmor när El Xato var en tapasbar. I två decennier har hon bland annat arbetat på de trestjärniga Michelin restaurangerna Martin Berasategui (oraklet från San Sebastián), Can Fabes och El celler de Can Roca.

Nu till vårt restaurangbesök som blev till ett minne för livet. Jag har varit på många bra restauranger, men detta speciella möte sätter jag väldigt högt trots att vi var där endast för lunch. Helhetsupplevelsen var formidabelt bra och det finns många goda skäl till detta…

  • Så mycket passion i allt
  • Maten är otroligt vacker och innovativ med fokus på det lokala
  • Servicen är utomjordiskt bra med magisk ”story telling”, stor glädje och erfarenhet i en perfekt förpackning. På allt för många finkrogar är mycket påklistrat men här råder ren arbetsglädje i kombination med stor skicklighet
  • Kunskapen om att erbjuda rätt vin till det du serveras är extraordinärt bra
  • Extremt prisvärt för denna fabulöst fina upplevelse
  • Stort tack till head chef Carlos Garcia som kom ut till oss för ett minnesvärt samtal

Här kommer ett avslutande bildpottpuri från vårt älskvärda besök på El Xato.

Kvällens höjdpunkt! Genialiskt bra kräftceviche med japansk mispel och passionsfrukt.
Gudagod vit sparris med citrongräs béarnaise.
Carpaccio på pilgrimsmussla.
Skuldra på Iberico med valenciansk teriyaki tillagad i total perfektion.
Härligt vitt från producenten Clos Cor belägen nordväst om Valencia.
Utmärkt rött från den ekologiska producenten Bodega El Mollet Castellón de Roques negres som ligger nordost om Valencia.
Liten men ytterst funktionell vinkällare med det lokala i ”första rummet”.
En chokladdröm till dessert. #Ecantamos

Så tacksam att ha hittat denna restaurang tack vare kunskap från kära vänner och kan lova er att det blir många besök här så länge vi lever och kan. Ett måste för er som av olika anledningar befinner er i Alicanteområdet, för sådana här diamanter finner man sällan.

Posted in Alicante, Guide Michelin restauranger, SpanienTagged El_Xato, Gourmetmat, Guide_Michelin, La_Nucia, Topprestaurang

Inläggsnavigering

Charles Ellner 2015 – En Champagne för alla festliga tillfällen!
Winemaker’s Stories Montsant 2019

Related Post

  • Rioja i ny god skepnad – La Dula 2020
  • Fine dining på la Finca Susi Diaz
Theme Design & Developed By OpenSumo