Viner från Chile har en tydlig förmåga att passa till grillat. Så när jag fick testa ett varuprov från detta vinland var det ett lätt beslut.
Castillo de Molina ägs av Vina San Pedro som är en av de ledande vinproducenterna i landet och har funnits sedan 1865. En liten anekdot värd att berätta om, är den att Chile klarat sig från den vinlus som ödelade Europas vingårdar under andra halvan av 1800-talet. En betydelsefull roll att Chile klarat sig från dennna plåga spelade bröderna Bonafacio och Jose Gregorio Correa Albano. Deras pionjärarbete på egendomen Vina San Pedro lever vidare inom den Chilenska vinindustrin.
Castillo de Molina Reserva Carmenère 2011 (nr 6544) för 89 kr
Vinet är producerat i Maule som ligger i Valle Central, cirka 20 mil söder om Santiago. Jordmånen är sandblandad lerjord med inslag av stenar och skörden är manuell och sker i maj. Druvan är Carmenère som odlas med stor finess i Chile och detta vin är inget undantag från regeln. Den har en fruktig doft med inslag av svarta vinbär, plommon, mörk choklad och kaffe. Smaken är koncentrerad och rund med fin syra, som gjord för att passa till en god grillmiddag. En fin mogen fruktighet framträder med inslag av svarta vinbär, plommon, kakao, kaffe och peppar. Detta kan bli din perfekta följeslagare speciellt om du gillar att grilla.
Till detta vin valde jag att tillaga marinerad filé av Nobeltupp från www.tockafarmaren.se i Skåne. Har du inte testat den än kan jag varmt rekommendera att du ger dig själv möjligheten. (Lätt att förstå att den serverades under Nobelmiddagen -07) Denna ungtupp ger ett kött av bästa fågelkaraktär och dessutom perfekt att marinera. Jag valde en marinad bestående av en halv flaska Teriyakisås, rödvin, vit balsamvinäger, medelhavskryddor och vitlök. Köttet fick stå i marinaden över natten i kylskåpet. Tänk på att torka av köttet ordentligt inför grillningen för att minska risken för att köttet blir helt svart (Maillardreaktion). Servera tillsammans med en ljummen sommarsallad. Kombinationen av vin och mat blev en riktig höjdare.